Clàusules d'infinitiu amb subjecte preverbal en andalús
Autor/Author: Gorka
Redondo Lanzas
Revista/Journal: Ianua.
Revista Philologica Romanica
Número/Number: 05
Any / Año / Year: 2004-2005
Pàgines / Páginas / Pages:
1-17
URL: http://www.romaniaminor.net/ianua/Ianua05/ianua05_01.pdf
Les oracions d'infinitiu es troben entre les que més atenció han rebut per part dels lingüistes del corrent generativista, arran dels problemes que planteja el fet que un predicat no flexionat hagi d'assignar cas al seu subjecte o Argument Extern. Especialment interessants són aquelles que el porten a l'esquerra del nucli verbal, posició no gaire freqüent i que ha suposat un repte per a la capacitat explicativa dels diferents models de la Gramàtica Generativa.
Les dades que recull aquest treball provenen del dialecte andalús de la comarca de Sierra Mágina (Andalusia Oriental) i semblen confirmar la possibilitat d'aquestes oracions d'infinitiu amb subjecte prenuclear a una varietat de l'anomenat «diasistema castellà», sense la presència de cap
morfema personal, a diferència del que passa amb les corresponents del portuguès. Poden contribuir, igualment, a esclarir la formació d'aquestes oracions al castellà de Puerto Rico, estructures que M. Suñer ha relacionat amb la influència de l'anglès.Pel que fa al model teòric que ens ha servit de referent, la Teoria de Règim i Lligam, s'hi veuen implicades les teories del Cas, Lligament i Control, així com les propietats de la categoria buida PRO i dels nodes funcionals CONC i COMP.
Mots clau: Oracions d'infinitiu, andalús, sintaxi, gramàtica generativa | Article
Resumen:
Las oraciones de infinitivo se sitúan entre las que más atención han recibido por parte de los lingüistas de la corriente generativista, a partir de los problemas que plantea el hecho que un predicado no flexionado tenga que asignar caso a su sujeto o Argumento Externo. Especialmente interesantes son aquellas que lo sitúan a la izquierda del núcleo verbal, posición no muy freqüente y que ha supuesto un reto para la capacidad explicativa de los diferentes modelos de la Gramática Generativa.
Los datos que recoje este trabajo provienen del dialecto andaluz de la comarca de Sierra Mágina (Andalucía Oriental) y parecen confirmar la posibilidad de este tipo de oraciones de infinitivo con sujeto prenuclear en una variedad del denominado «diasistema castellano», sin la presencia de ningún morfema personal, a diferencia de lo que sucede con las correspondientes oraciones del portugués. Pueden contribuir, igualmente, a esclarecer la formación de estas oraciones en el castellano de Puerto Rico, estructuras que M. Suñer ha relacionado con la influencia del inglés.
En referencia al modelo teórico que nos ha servido de referente, la Teoría de Rección y Ligamiento, se ven implicadas las teorías del Caso, Ligamiento y Control, así como las propiedades de la categoría vacía PRO y de los nodos funcionales CONC y COMP.
Mots clau: Oraciones de infinitivo, andaluz, sintaxis, gramática generativa | Artículo
---
Keywords: Infinitive clauses, Andalusian, syntax, Generative Grammar | Article
català | castellano | English